Informationsbrev Samordnad Varudistribution vecka 12 - 2019

Widrikssons lastbil kör för Samordnad varudistribution.

Planen lagd

I veckan som gick sattes den tänkta planen för kommande helgdagar. Samma principer som tidigare tillämpas, vilket i korthet går ut på att säkerställa bra varuförsörjning trots helgdagarna. För att allt ska klaffa krävs en del arbete (alla dagar, leverantörer och system skall vara synkroniserade), vilket nu till stor del är utfört.

För Haninge, Nynäshamn och Tyresö har vi tillsammans med upphandling/inköp förberett implementeringen av den nya leverantören avseende frukt & grönt. Enligt plan skall leveranserna rulla igång vecka 14.

Penna och bockar

Vid frågor, ta kontakt med Tom Ekström tom.ekstrom@upphandlingsodertorn.se

Ökad fyllnadsgrad i framtiden?

Ett spännande möte med Trafikverket vecka 12 handlade om deras regeringsuppdrag att utarbeta förslag på hur ”informationsutbyte och öppen data tillsammans med horisontell samordning” skall kunna möjliggöra ökad transporteffektivitet och minskad klimatpåverkan. Som den tidigare meningen indikerar, inte helt enkelt.

Möjliga exempel på horisontella samarbeten och ökad delad data skulle kunna vara gemensamma lager (för fler aktörer) eller att genomföra distribution tillsammans (samarbete mellan flera företag, kanske genom gemensam kapacitetsplanering).

En central fråga för dylika samarbeten är hur affärsmodellerna skulle se ut.

Vid frågor, ta kontakt med Olof Bohlin olof.bohlin@upphandlingsodertorn.se

I etern

I fredags diskuterades koldioxidlagring, eller carbon capture and storage (CCS) på SR:s Studio Ett. Där berättade Gassnovas vd om möjligheterna (och utmaningarna) med att lagra koldioxid i berggrunden. Intressanta tekniska möjligheter med stor potential, exempelvis för cement- och processindustri.

På vetenskapsradion rapporterades det också om arbetet kring matvanor. I Södertälje arbetas det med utvecklingsprogrammet Matlust där en reporter frågade elever och kökspersonal om hur bra de vegetariska alternativen är. Intressant lyssning om bl a tacos baserad på baljväxtfärs.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 mars 2022
Sidan publicerad av: Anna Söderström