Södertörn är det geografiska område som bildar södra delen av Stockholms län och omfattar de åtta kommunerna Botkyrka, Nykvarn, Nynäshamn, Haninge, Huddinge, Salem, Södertälje och Tyresö.
Södertörn är hem för över 510 000 invånare – och en destination som allt fler investerare upptäcker. Med huvudstaden i norr och skärgården i öster och söder, är Södertörn en av Sveriges mest expansiva regioner. Här finns fortfarande byggbar mark och Södertörn växer starkt med fler bostäder, fler företag och fler jobb. Södertörn bidrar därmed kraftfullt till Stockholmsregionens utveckling.
Om Södertörn vore ett eget län skulle vi med över 510 000 invånare vara det fjärde största länet i Sverige. Bostadsbyggandet är högt och Södertörnskommunernas uttalade ambition är att skapa förutsättningar för minst 72 000 bostäder till 2030. Södertörn har stora naturområden, naturreservat, nationalpark och skärgård vilket gör många boendemiljöer mycket attraktiva. Här finns också ett starkt och varierat näringsliv, stora internationella företag, hamnar och småföretagande med stor kreativitet. Dessutom goda utbildningsmöjligheter på universitets- och högskolenivå.
Förutsättningarna för ett ökat bostadsbyggande på Södertörn är därmed goda, både på kort och lång sikt. Södertörnskommunernas uttalade ambition är också att skapa förutsättningar för minst 100 000 nya arbetstillfällen till 2030.
För att förverkliga de höga ambitionerna krävs det fullföljda insatser för förbättrad tillgänglighet och framkomlighet både mellan de regionala stadskärnorna och in till regioncentrum.
Ett ökat utbud av arbetsplatser tillsammans med förbättrad transportinfrastruktur möjliggör en ökad kompetensförsörjning vilket bidrar till målet om en kunskapsintensiv och socialt hållbar region.
Södertörnskommunerna planerar och arbetar sedan lång tid i linje med den regionala utvecklingsplaneringen. En viktig del är utveckling och utbyggnad av de fyra regionala stadskärnorna (enligt RUFS 2050); Södertälje, Flemingsberg, Kungens kurva–Skärholmen och Haninge stad. Utbyggnaden av de regionala stadskärnorna stärker möjligheterna till en sammanhållen och hållbar region. Med ett ökat utbud av bostäder, arbetsplatser och utbildning i de fyra stadskärnorna ökar möjligheterna till en integrerad bostads- och arbetsmarknad.
Att utveckla och stärka de regionala stadskärnorna med bostäder, arbetsplatser, utbildning, service och annat utbud – tillsammans med utbyggnad av infrastruktur för gång, cykel, kollektivtrafik och vägtrafik – är långsiktiga processer som kräver uthållighet och samarbete kring en gemensam vision.
Exempel på stadskärnornas utveckling: