Informationsbrev Samordnad Varudistribution vecka 18 - 2019

Widrikssons lastbil

Just nu

Leveranserna kommer i tid. Så skall det vara men det är kul att konstatera att livsmedelsleveranserna de senaste månaderna uppfyller satta mål. Med ett fåtal undantag kommer 97% av leveranserna i tid.

Nya och nygamla leverantörer har kopplats på inom kommunerna den senaste tiden. Bakgrunden till detta är att nya avtal tecknats med varuleverantörer. Inom livsmedelssidan kommer frukt & grönt nu till stor del från Grönsakshuset (fem av åtta kommuner). Implementeringen av de nya avtalen har i stort sett gått enligt plan. Övning ger färdighet.

Vid frågor, ta kontakt med Tom Ekström tom.ekstrom@upphandlingsodertorn.se

Snart är det dags

Arbetet med upphandlingen av ny lösning för samordnad varudistribution börjar bli klart och publiceringen närmar sig. Den nya upphandlingen kommer ersätta den befintliga, vilken löper ut sommaren 2020.

Målsättningen med upphandlingen är en än mer klimateffektiv lösning, med hög kundupplevd service och kostnadseffektiv logistik i grunden. Vi ser fram emot många anbud där logistiskt kunnande och tekniska lösningar nyttjas för att skapa hållbar logistik för framtiden.

För mer information, kolla in de vanliga kanalerna (TendSign / Opic).

Vid frågor, ta kontakt med Olof Bohlin olof.bohlin@upphandlingsodertorn.se

Gott och blandat

Älskade stad nu i Norge, på norska Elskede by. Konceptet, som varit igång i Stockholm stad sedan januari 2017, går ut på att mer klimatsmarta fordon som transporterar gods till kunder inom stadskärnan även tar med avfall ut igen. Därigenom minskar transportarbetet och fordonens nyttjandegrad ökar.

Inom e-handeln händer det som ofta en del saker. Den senaste tiden har Apotea börjat med att erbjuda fossilfria hemleveranser inom Stockholm, något som även IKEA gör. För IKEAs del erbjuds detta i Stockholm (HVO + biogas) och Shanghai (el), något som under 2020 även skall vara möjligt i Amsterdam, Los Angeles, New York och Paris (här kommer fordonen gå på el).

Två andra mer lokala nyheter är att Widrikssons (bolaget som nyttjas för samordnad varudistribution inom Södertörn) blivit först ut med transporttjänster godkända som Bra miljöval. Dessutom har Nynäshamns kommun hamnat på topp-tio listan över ”Sveriges bästa e-handelskommuner”.

Läs mer här:

https://www.alskadestad.se/nyhet/vaxer-vidare-till-oslo/länk till annan webbplats

https://intelligentlogistik.com/nyhetsflode/e-handel/apote-forst-utlänk till annan webbplats

https://www.transportnet.se/article/view/656000/forsta_bra_miljovallänk till annan webbplats

http://www.ehandel.se/Sveriges-mest-e-handelsvanliga-stad,14618.htmllänk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 maj 2019
Sidan publicerad av: Anna Söderström