Informationsbrev Samordnad Varudistribution vecka 5 - 2019

Widrikssons lastbil

Bra leverantörsmöte

Tillsammans med Widrikssons nya terminalansvarige pratade vi i tisdags igenom förbättringsmöjligheter med Grönsakshuset i Stockholm. Vi beslutade ett antal åtgärder vilka leder till bättre / enklare hantering och mindre risk för felsortering längs flödet (kortfattat, maximera användandet av rullbur).

Vi skall också se om det går att märka Grönsakshusets plocklistor med de rutter som används vid leverans (av Widrikssons).

Bur vs pall

Vid frågor, ta kontakt med Tom Ekström tom.ekstrom@upphandlingsodertorn.se

Kommuner med samordnade varutransporter

I onsdags träffades merparten av kommunerna som kör samordnad varudistribution i Borås. Lärorikt och intressant att höra om utvecklingen i bl.a. Eskilstuna, Växjö, Jönköping, Norrköping, Nacka, Skövde, Örebro, Sandviken och inte minst Borås.

Vidare konstaterades att det arbete som gjorts tillsammans med SKL (förtydligande av framtida ramavtal) burit frukt. Det innebär att nya ramavtal kan fungera bättre med samordnad varudistribution och bli bättre för beställaren.

En mycket relevant föreläsning från Göteborgs Universitet om förändringsarbete och viktigheten av fungerande affärsmodeller följdes av senaste nytt om uppdatering av SFTI-standard (styrgruppsmöte 14/2).

Anton Eriksson

Vid frågor, ta kontakt med Olof Bohlin olof.bohlin@upphandlingsodertorn.se

Swish ökar, Ica utvecklar och Gekås börjar

Betaltjänsten Swish ökade rejält inom e-handeln under 2018. Antalet betalningar ökades fyrfaldigt från 2017, 52 miljoner betalningar genomfördes det gångna året. Smidiga lösningar för beställaren verkar fungera.

Även Icas online-försäljning ökade kraftigt under 2018. Ökningen låg på 42%, om än från låga nivåer. För att förbättra lönsamheten arbetar Ica med en rad åtgärder, högre effektivitet och anpassad service som två exempel. Att ta betalt för hemleveransen är också en fråga som utvärderas. Intressant att notera; en online-order ligger i genomsnitt på över 1000 kronor. Transportkostnaden för hemleveransen ca. 150 kronor (15%).

Slutligen noteras att Gekås börjar med en form av e-handel. Närmare bestämt ett show-room där konsumenten kan köpa produkter som sedan levereras hem. Ett besök till Ullared behövs alltså fortsatt.

Läs mer här:
https://www.breakit.se/artikel/18104/swish-okade-rejalt-i-e-handeln-under-2018

https://www.dn.se/ekonomi/ica-sveriges-vd-om-resultat-och-ehandel/
(Obs! Betallänk)

https://www.market.se/nyhet/snart-lanserar-gekas-sin-modell-av-e-handel-kan-vaxa-med-fler-produkter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 augusti 2019
Sidan publicerad av: Anna Söderström