Dubbelspår på Nynäsbanan är en långsiktig förutsättning för att få full effekt i hela pendeltågssystemet med god redundans. Ett sammanhängande och kapacitetsstarkt järnvägsnät utan flaskhalsar är avgörande för hela regionens utveckling genom att minska sårbarheten, säkra en överflyttning av gods till järnväg från Norvik hamn samt för en fungerande arbets- och bostadsmarknad.
Nynäsbanan är en av Stockholmsregionens viktigaste järnvägsförbindelser – både för pendling och godstransporter. Nynäsbanan är idag enkelspårig på stora delar, vilket skapar flaskhalsar, förseningar och begränsad kapacitet. I och med det ökade godsvolymer från Stockholm Norvik Hamn och fler pendlare i regionen är behovet av dubbelspår akut. Dubbelspår på Nynäsbanan stärker också kopplingen mellan södra Stockholmsregionen centrala Stockholm.
Stockholm Norvik Hamn är en av Sveriges viktigaste inkörsportar för både gods och passagerare. Under 2023 hanterade hamnen över 6 miljoner ton gods och mer än 430 000 passagerare – och volymerna väntas öka kraftigt de kommande åren. För att klara denna tillväxt på ett klimatsmart sätt krävs att mer gods flyttas från väg till järnväg. Ett dubbelspår på Nynäsbanan är avgörande för att möjliggöra denna omställning.
Utbyggnaden av dubbelspår mellan Västerhaninge och Nynäshamn skulle inte bara gynna godstrafiken – den skulle också förbättra förutsättningarna för pendeltågstrafiken. Fler avgångar, kortare restider och ökad punktlighet gör det enklare för människor att välja kollektivtrafiken i vardagen. Det stärker också kopplingen mellan södra Stockholmsregionen och arbetsmarknaden i centrala Stockholm.
Projektet hänger nära samman med andra satsningar i regionen, som förbättringar av väg 225 och utbyggnaden av spårtrafik till Tyresö. Tillsammans skapar dessa åtgärder ett mer robust och kapacitetsstarkt transportsystem som gynnar både näringsliv och invånarna på hela Södertörn.