sodertornskommunerna.se
Sök:
Toppnavigation
Sidhuvud Södertörns Rådslag 2010

Ledarskap och samarbete i fokus på Södertörns rådslag

Fler samarbeten men också större fokusering inom respektive kommun ska göra Södertörn till en attraktivare region. Det var några av budskapen under Södertörns rådslags paneldebatt som gick av stapeln i Flemingsberg.

Södertörns rådslag hölls i år på Södertörns högskola i Flemingsberg. Temat var ledarskap och paneldebatten som krönte dagen försökte definiera ledarskapet som ska göra Södertörn till en mer attraktiv region. I panelen fanns bland andra Johan Widström, fastighetschef för Dagon. Han pekade på hur enskilda platser som lyckas samla ett stort antal verksamheter inom specifika fält är vinnare.

Vi behöver hitta fram till beslut var vi ska göra större satsningar inom Södertörn, till exempel inom logistik. Flemingsberg har ju till exempel blivit den naturliga platsen för medicintekniska företag, sa Johan Widström.

Han höll också fram Flemingsberg som ett gott exempel för hur olika platser utvecklas mot framgång.

– Flemingsberg är ett bra exempel på hur vi måste se till helheten när vi utvecklar ett område. Här växer det fram nya bostäder tillsammans med kontorslokaler och handel, allt för att skapa en mer attraktiv plats, sa Johan Widström.

Södertörns starka samarbeten

Under debatten lyftes dagens samarbeten mellan de åtta Södertörnskommunerna. Samverkan finns idag bland annat inom sociala frågor, miljö- och stadsbyggnadsfrågor och inte minst inom skolan. Men även en viss konkurrens mellan de olika kommunerna är av godo, menade Tyresö kommunstyrelses ordförande Fredrik Saweståhl (M).

– Då utkristalliserar sig det tydligare vilken kommun som ska fokusera på vad. Dagens samarbete inom vuxenutbildning är ett tydligt exempel på hur vi satsar på olika delar av utbildningen för att komplettera varandra, samtidigt som andra delar konkurrerar, sa Fredrik Saweståhl.

Ett starkare samarbete inom byggandet av fler studentbostäder kan ge Södertörn en fördel, menade Tobias Porserud, ordförande för Tekniska Högskolans Studentkår.

– Studenterna väljer högskola efter var de kan få bra och billigt boende. Utbildningarna är i många fall likvärdiga idag men inte levnadsförhållandena, sa Tobias Porserud.

Internationellt samspel

Landshövding Per Unckel uppmanade åhörarna att se Stockholmsregionen som en helhet.

– Södertörns framtid ligger inte bara på dessa kvadratmeter utan i samspel med de omgivande regionerna, och internationellt, sa Per Unckel.

Han fick medhåll av Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, som pekade på nyttan i att överskrida gränser.

– Varken ungdomar eller företag ser våra kommungränser som hinder och det får inte vi som politiker heller göra, sa Anna Ljungdell.

Södertörns högskola är ett av exemplen på hur regionen nu utvecklas mot att bli allt mer internationell, menade högskolans rektor Ingela Josefson:

– Nu tillsätter vi 19 professorer med internationell placering vilket visar att vi, förutom att vara starka nationellt, också är framgångsrika internationellt.

Förutom paneldebatten fylldes Södertörns rådslag av föreläsningar och workshops. Bland annat diskuterades de fyra utvecklingsfrågorna: entreprenörskap och nyföretagande, kompetenshöjning - högskola och omvärld, innovativ besöksnäring samt utveckling av tillverkningsindustrin.

Text: Magnus Trogen, Foto: Fredrik Welander


Facebook

Gå gärna med i Facebookgruppen Södertörns rådslag 2010.

Twitter

Twitterflöde för Södertörns rådslag hittar du här.

Hitta hit

Besök Kunskapstaden Flemingsberg! Idag är Flemingsberg en mötesplats där kreativ energi korsas med internationell kompetens. Varje dag rör sig cirka 40 000 personer i området. Allt från studenter, forskare och professorer, till lärare och läkare, sjukvårdspersonal och entreprenörer samt företagare. Tillsammans skapar de ett internationellt centrum för nya och spännande samarbeten. Läs mer på http://www.flemingsberg.se/.

Här hittar du en karta som visar hur du hittar till Aulan vid Södertörns högskola i Flemingsberg.

Vill du veta mera om Södertörns rådslag 2010 kontakta projektledare Jonas Frykman, Huddinge kommun 08-535 352 58.

Sidan skapades den 22 december 2009.

Senast uppdaterad den 20 april 2015.

Webbredaktör: Karin Lundmark

Ladda hem inbjudan och program

Inbjudan och program, Södertörns rådslag 2010

PDF med inbjudan, program och presentation av föredragshållare.

Ladda ned dokumentet Ladda ned dokumentetStartsidan Om Södertörnssamarbetet Projekt Nyckeltal Gemensamma organisationer Nätverk Ställningstaganden